Bevestiging nodig? Zeg Nee!

Niets verbindt beter dan een stevige ontkenning

"Je moet wat vaker 'nee' zeggen", ik heb het echt al ontelbare keren gehoord. ik hoor het cliënten ook over zichzelf zeggen: "Ik moet vaker 'nee' zeggen". En toch doen we het niet!? 'NEE' klinkt zo negatief, en we hebben geleerd dat negatief slecht is. 

Eigenlijk is dat het enige dat er mis mee is. Door aan te leren dat negatief = slecht, hebben we afgeleerd om te bevestigen. En als we niet vaak genoeg bevestiging krijgen, of bevestigd worden, zitten we binnen no-time ons hart uit te storten bij een therapeut. We willen weer echt contact, met onszelf, en met de mensen om ons heen. 

Hoe kom je dan aan meer bevestiging met 'nee'? Lees verder, dan wordt het je hopelijk duidelijk.

Mijn therapeut zegt nog wel eens "een 'nee' naar de ander is een 'ja' naar jezelf. Dat klinkt vast een stuk beter dan 'je mag niet negatief zijn'. Het is echter nog wel wat zweverig, en ik kan me voorstellen dat het pas begint te beklijven als je het ervaart. Ik wil je helpen om je drempel hierbij te verlagen. 

Allereerst leg ik uit dat we veel vaker bevestiging 'horen' dan je op basis van onze woorden zouden verwachten. Daarna vertel ik waarom een ware ontkenning zo bevestigend is. 

Om te beginnen: onderzoek heeft uitgewezen dat wij mensen moeite hebben om het woordje 'niet' te horen: 

Ga maar na: Sta je in de winkel een prachtige skinny jeans te bekijken, zegt je partner / jezelf / je moeder "die staat je niet". Mijn eerste beweging is dan om naar de pashokjes te rennen en 'm te passen! En als je dat huis / die auto van je dromen ziet, en denkt: "die kan ik nooit betalen", zit je even later toch met je loonstrookje en rekenmachine in de hand. 

Dit zijn overigens andere ontkenningen dan de 'ik wil niet dat hij me aanraakt'. In zo'n zin zit namelijk een veel sterkere bevestiging verborgen, bijvoorbeeld "Ik wil dat hij uit mijn buurt blijft" of "ik wil alleen contact waarbij ik me gewaardeerd voel"

Dus laten we stoppen met dat woordje 'niet' en elkaar, maar vooral onszelf de waarheid zeggen:

  • "Ik wil graag een skinny jeans kunnen dragen"

  • "Ik wil in een huis wonen waar ik me thuis voel"

  • "Ik wil een veilige en comfortabele auto, zodat ik zorgeloos en ontspannen op mijn plek van bestemming kom"

Hoe voelt dat? Ik krijg een glimlach op m'n gezicht en een rustig gevoel van binnen als ik deze dingen zo opschrijf, en dan houd ik niet eens van auto's. En natuurlijk komen er nog heel veel 'ja, maar's achteraan, maar met zo'n bevestiging heb je toch even dat gelukkige momentje, even het contact met je gevoel, wat je bij die eerste zinnen niet hebt. Wil je ook van je 'ja, maar's af, en dat gelukkige gevoel langer aanhouden, dan adviseer ik een opleiding 'systeem in overleven'. 

Nu nog mijn tweede punt: "Zeg nee voor meer bevestiging". Daarvoor ga ik spelen met woorden: Bevestiging gaat over 'bevestigen'. Bevestigen betekent niet alleen 'ergens 'ja' op zeggen', maar ook 'vastmaken', 'nieten' en 'duidelijk maken'. Als dan iets bevestigd is, is het 'gehecht', 'vastgemaakt', 'verbonden' en maakt het contact. Als we NIETEN maken we CONTACT, en contact is BEVESTIGING

Jaaaaaa, Nieten is BevestigingNieten is Contact. Ik ga nieten, nee zeggen, genieten, contact maken en daarmee naar mezelf ja zeggen. 

Doe je mee?