Waarom paardencoaching?
Hoewel paardencoaching steeds bekender wordt, de coaches lijken zich te vermenigvuldigen als konijnen, is bij veel mensen nog niet echt bekend wat een paardencoach nou eigenlijk doet, en wat de meerwaarde van een paard bij coaching is.
Paarden zijn heel nuttig in coaching, omdat een paard altijd spiegelt. dit kan confronterend zijn, maar ook heel verhelderend. De eerste sessie is een intake, waarin we proberen inzicht te krijgen in de thema's waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt, en waar we in volgende sessies aan kunnen werken. Tijdens die eerste sessie doen we nog niet veel met het paard, wel sta je met het paard in de bak, en ga ik je vragen wat je opvalt aan zijn gedrag, en wat dat met je doet.
In een volgende sessie kunnen we oefeningen gaan doen die je kunnen helpen bij het afgrenzen van je eigen ruimte, keuzes voor jezelf te maken of wat meer 'in je lijf' te zijn.
Wat is spiegelen?
Een paard spiegelt, maar wat houdt dat dan in? Spiegelen, of reflecteren, is een reactie van het paard op je eigen gesteldheid. Een paard reageert niet zozeer op je emotie, hij zal je niet komen troosten als je verdrietig bent, maar wel op hoezeer jij jezelf bent. We noemen dat ook wel 'in je kracht staan'.
Een voorbeeld: Als je je onzeker voelt, is dat niet alleen een gevoel dat je vanbinnen hebt, maar ook wat je in je houding uitstraalt: inelkaar gezakt, hoofd gebogen, kleine zwakke stappen. Een paard herkent daarin een zwakke kuddegenoot en zal je gaan afschermen door bijvoorbeeld zelf de leiding te nemen. Je bent immers niet zeker en sterk, en daarmee zal een paard zijn eigen overleving niet van jou willen laten afhangen.
Een ander voorbeeld: Je houdt van voorbereiding en hebt helemaal een plaatje in je hoofd gemaakt van wat je gaat doen en wat er gaat gebeuren als je naar het paard toeloopt. Je spant je helemaal in om het héél goed te doen. Het paard heeft echter geen boodschap aan een goede voorbereiding, en spiegelt dat niet jíj, maar jij met een heleboel (in)spanning en lading op hem af komt. Op dat moment ben je een bedreiging voor het paard en zal hij van je vluchten.
Nu zijn dit voorbeelden waarin het paard gedrag vertoont wat je als ongewenst zou kunnen ervaren. Je wil niet dat een paard de leiding overneemt, en zelf bepaalt waar hij heen gaat, en je wil niet dat een paard van je wegvlucht terwijl je 'm net wil gaan knuffelen. In een behandeling gaan we leren ons eigen gedrag (bijvoorbeeld onzeker / gespannen) te herkennen, en om te vormen. Ook daar komt de spiegel van het paard goed bij van pas.
Een paard is altijd in het 'nu', en denkt niet: "de vorige keer was ze zwak, dat zal ze nu ook wel zijn", of "benieuwd welke spanning ze vandaag meebrengt, laat ik maar alvast afstand bewaren". Zodra we ons gedrag / houding / gevoel aanpassen, reageert het paard daar direct op. Heb je een rechte houding, een rustige ademhaling en hartslag, en zet je stevige stappen, dan ben je voor het paard een leider, en zal hij je volgen. Voel je je werkelijk ontspannen, en ben je niet bezig (in je hoofd) met hoe een paard zal reageren, dan ben je een een betrouwbare kuddegenoot en zal het paard je naderen, of tenminste niet vluchten.
Zelf ervaren? Neem contact op via onderstaande knop.